banner

banner

30. september 2023

"Vest-nordvest" – skipsjournalene forteller


Skipsjournaler fra 1600-tallet til 1900-tallet er viktige kilder for blant annet klimaforskning.



I Rigsarkivet, København, finnes flere enn 700 hyllemeter med skipsjournaler, loggbøker og annet maritimt materiale fra tusenvis av danske skip. Mange av skipene var stadig i norske farvann, og journalene er dermed interessante for norske forhold.

Siden skipsjournaler inneholder daglige værobservasjoner og er interessante for klimaforskning, blir protokollene nå skannet og publisert.

Daglige opplysninger

Skipsjournal for Nellebladet 11.-12. juli 1749.
Rigsarkivet (København).
Foto: Roger Tronstad 2023.
Mange av journalene på 1700-tallet ser slik ut. Døgnet er inndelt i seks vakter på fire timer hver. Hver vakt er inndelt i åtte glass, det vil si halve timer.

Det som først og fremst noteres på venstresiden, er observasjoner om været gjennom døgnet. I en egen rubrikk for vind noteres vindretningen. I en rubrikk for vær opplyses det særlig om vindstyrke, luft og nedbør.

På høyresiden under «Mærkværdigt» – ikke i betydningen merkelig, men nevneverdig – får vi mange ulike opplysninger.

Det kan være så konkret informasjon som antall fat med vann og øl som blir tatt om bord, og tomme fat som blir tatt i land, til enhver tid.

Det kan være opplysninger om antall syke som blir tatt i land, salutter som blir avfyrt, sjalupper som går i ærender, kommunikasjon mellom skip med flagg, hvilken vei havstrømmen går, seilføring og mye annet.

Kongebesøk i 1749

Sommeren 1749 var kong Frederik 5. på norgesbesøk. Det var den siste reisen som en dansk-norsk konge foretok til Norge under eneveldet.

Samme journal, høyre side.
Frederik 6. var riktignok i Norge i 1788, men som kronprins.

Frederik 5. og hans nærmeste menn reiste til Norge med orlogsskipet Oldenborg. Tre skip som fulgte med, var orlogsskipene Nellebladet og Delmenhorst og fregatten Dokken.

Gjennom juni og begynnelsen av juli besøkte kongen Christiania og flere andre steder ved kysten av Østlandet.

Skipsjournalene gir mange detaljer om virksomheten om bord på fartøyene gjennom ukene i Norge.

Da skipene forlot Larvik 11. juli på vei tilbake til Danmark, framgår det for eksempel at jernverket salutterte med ni skudd, det samme ble gjort fra grevens residens i Larvik, mens folk som sto på land, ropte "ura" (slik teksten i bildet viser).

Kilder

De danske skipsjournalene begynner i 1675, men det finnes også journal fra 1650. En oversikt finnes her, hvor det framgår hvilke som er skannet/digitalisert. Hvis protokollen er skannet, står det "Læs arkivaliet". Hvis ikke, må protokollen bestilles til lesesalen.

I Norge finnes det en stor mengde vaktjournaler i fyrarkivene i statsarkivene, hvor det er opplysninger om været fra midten av 1800-tallet og framover.

Trygve Riiser Gundersen har skrevet om Frederik 5.s besøk i Norge på grunnlag av aviser fra den gang.