banner

banner

31. juli 2018

Peder Claussøn Friis


I Valle kirke i Sør-Audnedal henger et portrett av Peder Claussøn.



Prest og prost Claussøn er nok mest kjent som historisk-topografisk forfatter og sagaoversetter.


Prest og prost

Peder Claussøn Friis.
Malt av Peter Reimers. Foto: Kolbjørn Andersen.
Portrettet sier at Claussøn ble født i 1545. Allerede i 1566 overtok han som prest i Audnedal etter sin far, og han ble også prost i Lister prosti. I disse stillingene ble han sittende i nesten 50 år, til han døde i 1614. Portrettet er trolig laget i 1614, like før han døde i en alder av 69 år.

I 1575 ble Peder Claussøn medlem av domkapitlet i Stavanger (domkirkens styrende organ).

I Statsarkivet i Kristiansand oppbevares domkapitlets forhandlingsprotokoll 1571-1630. Der ser man at herr Peder var til stede for siste gang i juni 1614. Kanskje det var da han lot seg portrettere i stiftsbyen Stavanger.

Den tyske portrettmaleren Peter Reimers bodde for øvrig i Stavanger fra ca. 1612.

Herr Peder var en god og hjelpsom prest for sognefolket sitt, skjønt han ved et par anledninger ble innblandet i slagsmål og brukte kniven.

Brev skrevet av Peder Claussøn Friis 24. mars 1590.
Statsarkivet i Kristiansand.
Han har også skrevet mange brev, både som geistlig og på vegne av sognefolket. Her er et brev som vi vet at han har ført i pennen. Brevet er skrevet på Valle prestegård og datert 24. mars 1590. Det gjelder et forlik som herr Peder inngikk etter en episode i romjula året før.

Forfatter

Peder Claussøn er særlig kjent for sitt store forfatterskap. I historisk-geografiske verker skildret han Norges natur og næringsveier i en grad som ingen hadde gjort før ham. Hovedverket var Norriges Beskrivelse.

Han utga også beskrivelser over Island, Færøyene og Grønland og andre emner.

Papirsegl fra samme brev,
med navnet Peter Friis.
For det andre er Peder Claussøn kjent for å ha oversatt mange oldskrifter. Den som lærte ham gammelnorsk, var den lærde Jon Simonssøn, lagmann på Agder fra 1546 til 1575. Han bodde i Holum, nabobygda til Valle. De to satt med en mengde gamle håndskrifter, blant annet kongesagaer, lovbøker og islandske annaler, som Peder Claussøn oversatte. Han oversatte for eksempel Snorres Heimskringla etter oppdrag fra stattholderen i 1599.

Peder Claussøns skrifter ble utgitt etter hans død, delvis på 1600-tallet og delvis senere. De ble mye lest og bidro til å styrke den nasjonale renessansen og voksende nasjonalfølelsen i Norge.


Her er avskrift av Peder Claussøns brev fra 24. mars 1590.

---------

(Jeg publiserte dette for flere år siden på nettsidene til Statsarkivet i Kristiansand, men de sidene eksisterer ikke lenger.)