banner

banner

22. juni 2024

Kongens elskerinne


Frederik 5. var Danmark-Norges konge fra 1746 til 1766. En av elskerinnene hans var Cassandra Bonde.



Frederik 5. var en konge som ikke hadde særlig interesse for å regjere. Det var kongens øverste menn i København som styrte Danmark-Norge. Kongen likte mye bedre å reise rundt til forskjellige slott i Danmark, gå på jakt, feste og drikke og piske nakne kvinner.

Han hadde den ene elskerinnen etter den andre. Den ene fikk han fem barn med mens han var gift med dronning Louise. Louise døde allerede i 1751.

Cassandra Bonde

Det er lite man har visst om Cassandra Bonde inntil nå. Hun var elskerinnen til den alkoholiserte og perverse Frederik 5. fra 1756 til 1760.

Cassandra Bonde (1732-1782).
Malt av Carl Gustaf Pilo.
Eier: Sæbygaard.
Foto: Roger Tronstad 2022.
Cassandra Bonde bodde i flere byer gjennom livet: Fredrikshald (Halden), Christiania, Christiansand, København og Aalborg.

De siste par årene har jeg gransket arkiver flere steder i Norge og Danmark for å få et innblikk i livet til den norske kvinnen. Arbeidet har resultert i bok om henne.

I boka forteller jeg om barndomstid i Fredrikshald og Christiania, så årene som prostituert og alenemor i København, deretter perioden som kongens elskerinne.

Etter noen år i et mislykket ekteskap i Christiansand rømte hun tilbake til København. Da mannen ble fradømt embetet sitt, kom hun tilbake til Christiansand og søkte om skilsmisse.

De siste årene tilbrakte hun alene i Aalborg.

Takket være et portrettmaleri av kvinnen har vi et ansikt til hovedpersonen i fortellingen. Maleriet finnes på Sæbygaard rett utenfor Sæby i Jylland. Der henger det på veggen ved siden av et maleri av kong Frederik 5.

Hus ved slottet

Mens Cassandra var kongens elskerinne, bodde hun i et hus i nærheten av Christiansborg slott i København.

Utsnitt av Geddes kart over København 1761. Københavns Stadsarkiv.
Her er et lite utsnitt av en imponerende og detaljert karttegning over København i 1761.

Rett overfor Holmens Kirke ser man en husrekke som består av elleve bygninger.

Cassandra bodde i hus nummer ti fra venstre. Lengst til venstre i bildet er en del av Christiansborg slott.

Det var til slottet Cassandra gikk for å bli pisket når den fordrukne kongen sendte bud på henne. Godtgjørelsen var først og fremst å disponere eget hus, som hun faktisk fikk hjemmel til.

Boka om Cassandra Bonde kan kjøpes i Norli bokhandel i Kristiansand sentrum. Hvis man bor et annet sted i Norge eller i Danmark, kan boka bestilles på Vest-Agder-museets nettsider.

Journalist Valerie Kubens hos "Sørlandsbok" skriver blant annet dette i sin bokanmeldelse 15. juni 2024:

"Kluet er at Tronstad som fagmann vet hvor og hvordan han skal grave i arkiver for å finne spor etter den han leter etter.
Og når den personen er ubetydelig og knapt er omtalt noe sted, er det litt av en utfordring. Men Tronstad har klart det. Hovedkilden hans er etterlatte brev fra en kunstnerdame som satte nesa si i alt av sladder i København på midten av 1700-talllet.
Det suppleres med rettsprotokoller og tinglysningsdokument og slikt. På bakgrunn av dette har Tronstad klart å tegne et helt fantastisk portrett av et liv vi aldri har kunnet forestille oss!"