banner

banner

28. februar 2018

Borgerkorpsuniformer fra 1803


Under napoleonskrigene ønsket sentralmyndighetene (v/Danske kanselli) i København å få en oversikt over antall menn i borgervæpningen i norske byer.



"Det frivillige Borger-
lige Artillerie Corps"
i Stavanger 1803.
"Borger Infanterie
Corpset" i
Stavanger 1803.
Borgervæpningen fungerte som ordensvern og brannvern i fred, men den måtte være forberedt på å forsvare byen i tilfelle krig.

Kanselliet ønsket også en beskrivelse av uniformen til de enkelte korpsene. «Men da en Tegning endnu bedre vilde oplyse Udseendet af de under Borgerbevæbningen hørende Corpsers forskiellige Uniformer, saa ønsker man sig saadanne meddelt fra ethvert Sted især.»

Brevet er datert 5. februar 1803 og er et rundskriv til stiftamtmennene i Norge.

En av oppgavene som stiftamtmann var å være overøvrighet (myndighet) over byene i stiftet. Det sørligste stiftet (bispedømmet) besto den gang av nåværende Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark.

"Det  ridende Corps"
i Stavanger 1803.
Stiftamtmannen i Kristiansand formidlet henvendelsen videre til magistratene (administrasjonene) i byene i stiftet hans. Tilbake kom det beskrivelser av korpsenes størrelse og av uniformene. I saksmappa i stiftamtmannsarkivet ligger også tegning av uniformen til de tre borgerkorpsene i Stavanger. Tegningene er 16 x 24 cm.

Borgervæpning ble avskaffet ved lov av 28. mai 1881.

Kilde:
Statsarkivet i Kristiansand, Stiftamtmannen i Kristiansand, 0575 Innkomne brev fra Danske kanselli 1803. Tegning SK/579, 580 og 581.